Adjö yttrandefrihet, hej censur och fängelse

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på vk
Dela på telegram
Dela på whatsapp
A VPN is an essential component of IT security, whether you’re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN

Människors möjlighet att använda sig av sin grundlagsstadgade yttrandefrihet har aldrig i världshistorien varit större än nu, sedan internet blev en del av vår vardag. Paradoxen är att de politiker som alltid påstått sig värna om yttrandefriheten nu gör allt för att förhindra vanliga människor från att göra sin röst hörd. Nu hotas vi med fängelse.

I förra veckan avslöjade Dagens Nyheter att en statlig utredning föreslår att de som publicerar nyheter som ”skadar Sverige” ska kunna dömas till fängelse i flera år för så kallat utlandsspionage.

Brottet ska kunna ge upp till fyra års fängelsestraff och grovt brott ska kunna leda till fängelse i hela åtta år. Lagen är tänkt att bli verklighet genom ändringar i Sveriges grundlagar, närmare bestämt i både tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen.

Detta är inget annat än ett gigantiskt steg mot ett totalitärt styre av Sverige!

[clickToTweet tweet=”Statlig utredning föreslår ändringar i grundlagen för att strypa den fria debatten” quote=”Statlig utredning föreslår ändringar i grundlagen för att strypa den fria debatten!”]

Krigskorrespondenten Johanne Hildebrandt har kallat förslaget ”en farlig lagstiftning som makthavarna i framtiden kan använda hur som helst” och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke påpekar att enmansutredaren Runar Viksten inte har kunnat ge ett enda exempel på en artikel som lett till att Sveriges relationer har skadats. I övrigt råder dödens tystnad i Mediesverige.

Beror det på att mainstream-journalisterna är övertygade om att detta inte gäller dem? Att det bara är vi i de fria medierna (”hatsajterna”) som kommer att kastas bakom lås och bom – dit de gärna ser att vi förpassas? Jag tror aldrig jag har skämts så mycket för mitt skrå som just nu – och då har jag ändå ägnat de senaste sex-sju åren åt att kritisera mina journalistkolleger.

Sverige håller framför våra ögon på att förvandlas till en totalitär stat där journalister och medborgarjournalister som avslöjar maktens fiffel kommer att kastas i fängelse. Om lagen redan gällt hade säkert Katarina Janouch stått inför rätta nu, eftersom hon hade fräckheten att för en tjeckisk teve-kanal berätta om några av de många problem det mångkulturella Sverige skapat. Själv hade jag nog varit insydd på livstid på grund av alla de artiklar jag skrev på engelska för Gatestone Institute och för de många intervjuer jag gett på engelska för Youtube-kanaler som Stefan Molyneux, Gad Saad, Jamie Glazov, Red Ice och andra. Alla otäcka sanningar jag berättat om tillståndet i Sverige skulle antagligen betraktas som skadliga för Sverige, trots att det givetvis är politiken som är skadlig och inte vi som berättar om den.

Kanske går förslaget aldrig igenom, men vi ser redan nu hur myndigheterna på olika sätt försöker komma åt oss som vill rädda det svenska Sverige och se till att svenska folket får förbli en kraftfull majoritet i våra förfäders land.

Myndighet agerar censor på Twitter

I förra veckan kom jag i en Twitter-dispyt med ett trollkonto som använde mitt namn, med en mindre felstavning. Mitt i vårt meningsutbyte dök plötsligt en tweet från Migrationsverket upp. Där stod:

”Hej, vi vill påminna om att hålla god ton och respektera andra användare. Med vänlig hälsning, Sandra M.”

Jag trillade nästan av stolen. Vad i herrans namn får Migrationsverket att försöka läxa upp mig på Twitter? Tror de verkligen att de har rätt att tala om för en journalist vilken ”ton” jag bör använda på sociala medier? Tråden handlade för övrigt inte alls om Migrationsverket eller invandring i stort, utan om IQ-nivåer i olika länder.

Jag mejlade myndighetens pressavdelning:

”Till min enorma förvåning såg jag nyss i en Twittertråd att ’Sandra M’ från er uppmanar mig att ’hålla god ton och respektera andra användare’. När fick Migrationsverket i uppdrag att agera censor över journalister i sociala medier? Vad i herrans namn har ni med detta att göra?

Dessutom, människan jag debatterade med har tagit sig ett namn som är snarlikt mitt bara för att provocera. Men även det bör Migrationsverket hålla sig utanför.

Jag ser fram emot omedelbart svar.”

[clickToTweet tweet=”Ska myndigheter verkligen försöka styra vad fria journalister skriver i sociala medier?” quote=”Ska myndigheter verkligen försöka styra vad fria journalister skriver i sociala medier?”]

Dagen därpå kom ett något stukat svar:

”Hej Ingrid,
Meningen är absolut inte att agera censor över journalister eller andra Twitteranvändare. Vi är skyldiga att se till att svensk lag och de modereringsregler som finns för sociala medier efterlevs av användarna på de s.k elektroniska anslagstavlor som Migrationsverket äger. Twitter räknas inte som en elektronisk anslagstavla och vår uppmaning om god ton har oturligt nog använts felaktigt i mediet. Vi beklagar detta.
Du finner våra modereringsregler på Migrationsverkets webbplats: https://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Sociala-medier.html
Med vänlig hälsning
Matilda Niang

Presskommunikatör”

Jag svarade:

”Hej och tack för svar.

Ända sedan jag fick detta svar har jag undrat – hur hittade Migrationsverkets presstjänst över huvud taget in i denna tråd och begick ’misstaget’ att tro att Twitter är jämställt med myndighetens elektroniska anslagstavlor?

Är det möjligen så att personen som kallar sig ’ingridcarlquist’ på Twitter är samma person som ’Sandra M’ på presstjänsten? Hur annars fick ni vetskap om denna diskussion?”

Något svar lär jag aldrig få. Men jag tror att det är exakt så här det gått till. Sandra M på Migrationsverkets presstjänst tror att hon som statlig tjänsteman har rätt att agera censor genom att först skapa trollkonton och sedan läxa upp en journalist i akt och mening att tysta henne. Så långt från Axel Oxenstiernas ämbetsmannatradition från 1600-talet har vi kommit.

Arma Sverige.

Ingrid Carlqvist

Ingrid Carlqvist

Lämna gärna en kommentar!

2 kommentarer på “Adjö yttrandefrihet, hej censur och fängelse

  1. Hur ska vi döma politik som skadar Sverige. Hur ska vi döma politiker som åsidosätter gängse praxis när man outsourcar hemliga dokument. Hur ska vi döma polischefen som inte heller bryr sig om att känsligt material hamnar i fel händer. Eller när samma polischef driver sin personliga agenda trots att flertalet polismän och kvinnor slutar i protest.

Comments are closed.

Vad är Det fria Sverige?

Vi är en intresseförening för svenskarna med över 1000 medlemmar. Tillsammans bygger och skapar vi svenska mötesplatser, nätverk och bostadsområden. Vi har tröttnat på att bara klaga, och tar vår framtid i egna händer.

Senaste nytt

Gilla oss på Facebook

Vår lanseringssändning

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev

Du kan närsomhelst säga upp nyhetsbrevet. Vi kommer aldrig dela dina uppgifter till tredje part.

X