Att dela flygblad är väl ingen konst – tips och råd till den hugade aktivisten

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på vk
Dela på telegram
Dela på whatsapp
A VPN is an essential component of IT security, whether you’re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN

Nej, i princip är det inte en konst att rent faktiskt dela ut ett flygblad. Men med tanke på oppositionens högst begränsade resurser kan det vara på sin plats med några tips och råd. Speciellt eftersom Det fria Sverige snart kommer tillhandahålla ett föreningsflygblad, men också eftersom kampanjen för att legalisera pepparsprej pågår för fullt.

Varje blad måste räknas

Att dela ut flygblad med förhoppningen om att påverka enskilda individer är lite som att döda myggor med ett hagelgevär. Därför är det bäst om man gör det man kan så att bladen får maximalt med genomslag. Oppositionen har delat ut miljontals med flygblad genom åren och dessa har till största delen gjort vare sig till eller från, det är den krassa verkligheten. Å andra sidan finns det flera goda nationalister som kan tacka ett flygblad för de första stapplande stegen mot insikten om vad som måste göras.

Förutom att flygbladen är en del av en större informationsapparat så har själva handlingen i sig ett värde. Det är helt enkelt skönt att gå och lägga sig, medveten om att man i alla fall gjort något handfast för att nå ut till sina medmänniskor. Eller varför inte hur den lilla gruppen – kanske ens kompisgäng – svetsas ännu mer samman då man tillsammans gör detta arbete för vår gemensamma sak. Oavsett orsakerna till varför bladen dels ut så är det viktiga att vi får varje blad att räknas.

Det finns två sätt att dela ut flygblad på: det opersonliga och det personliga. Låt oss börja med att titta på det förstnämnda och se hur man gör det på bästa sätt.

Avsändare okänd

Ett av de enklaste sätten att få ut flygblad på är att gå i hus och bland villor och lägga dem i brevlådan. Det har sina fördelar. Dels är det mjukt för såväl utdelare som mottagare. Man behöver själv inte oroa sig över att hamna i besvärliga diskussioner med politiska motståndare och man slipper behöva stå och förklara sitt eget engagemang. Somliga tycker det är roligt, andra inte. Fördelen för mottagaren är att denne slipper visa öppet sitt intresse/sin sympati för nationalismen. Personen kan i lugn och ro plocka upp bladet och sätta sig vid köksbordet för att läsa igenom det hela. Något som kanske inte vore möjligt ute på torget. Risken finns dock alltid att mottagaren slentrianmässigt antar bladet vara reklam och slänger det i återvinningen direkt.

Det finns olika sätt som du kan använda för att se till så att förutsättningarna för att flygbladet ska ge effekt ökar.

 • Välj på förhand ut två områden som du bestämmer dig för att täcka. Kanske ett villaområde och ett område med lägenheter.
 • Titta noggrant på namnet på brevlådan. Är det ett uppenbart utomeuropeiskt namn så lägger du inget i den.
 • Återkom till området fyra gånger under loppet av två månader, så att du varierar mellan de två du bestämt dig för. Ena veckan ena området, nästa vecka nästa område, sedan tillbaka igen. Då ökar chansen att en person som missade bladet ena gången ser det nästa gång.
 • Följ upp med att också sätta upp klistermärken vid andra tillfällen i det området så att mottagaren påminns.
 • Var metodisk, använd en karta som du markerar vart du har varit, hur många gånger och när.

För den som är beredd på att höja nivån ytterligare så föreslår vi ett besök på Valmyndighetens hemsida (www.val.se) där du kan se valresultatet 2014 till och med på kommunal kretsnivå. Det betyder att du kan se om ett område exempelvis har väldigt många röstande på V, MP eller FI (vilket ökar risken för att blad där är bortkastade pengar) eller på SD (vilket betyder att chansen ökar att du träffar rätt med bladet). Tryck här för att börja söka.

Förutom att utgå från Valmyndighetens hemsida så bör du också vara uppmärksam på händelser i ditt närområdet. Om otryggheten ökat efter att ”flyktingar” placerats i ett område så kan det vara på sin plats att bege sig dit med bladen. Att göra utdelningen mer professionell och metodisk gör den inte bara mer effektiv, det blir roligare också när man vet att man ökat chanserna för att träffa rätt. Så vårt råd till dig är att följa dessa exempel ovan. Om du gör det, glöm inte att meddela föreningsadministrationen så att vi kan hålla ögonen öppna och se om det kommer in förfrågningar från det området också.

Öga mot öga

Att dela ut flygblad på gator och torg fyller fler funktioner än att bara överlämna bladet. Man får chansen att representera det budskap man faktiskt tror på. Ofta hamnar man i intressanta diskussioner även om risken för att politiska motståndare ska försöka störa alltid finns. Det är därför alltid bra att man är några stycken och att kanske bara två eller tre i en grupp av tio delar, medan resten finns i närheten. Dels för att överta samtal så att den som delar får fortsätta dela, eller gripa in om det uppstår bråk och tjafs. Rent juridiskt får man dela ut flygblad på allmän plats och det är en rätt vi ska stå upp för. Men det kan hända att man träffar på övernitiska myndighetspersoner som (för sin egen skull) helst ser att man lämnar platsen. Vårt råd då är att du dokumenterar vad som händer, hur det hände och vilka som var inblandade. Därefter lämnar man platsen till förmån för en ny samt kontaktar föreningen så att vi kan rapportera om det och söka kontakt med ansvariga för att få en förklaring.

Du ska in i det längsta undvika bråk och är det poliser eller ordningsvakter som trilskas finns det ingen anledning att obstruera i onödan. Då är det bättre att agera som ovan och fortsätta på annan plats. Glöm aldrig varför du står där, det är för att nå ut till intresserade människor.

När det gäller meningsmotståndare så är de osedvanligt intoleranta och otrevliga. Det får man räkna med. Okvädningsord, fula tillmälen och ett eller annat hysteriskt utbrott får man helt enkelt ta. Disciplin är a och o. Låt personen skrika av sig och rumstera om. Var vänlig, var artig också när du avfärdar dem. Le. Bli inte provocerad. Du ska inte vara den som trissar upp det hela utan låt motparten skämma ut sig. Det finns inget krav på att du måste ta en diskussion med någon, så gör det inte utan be personen att gå eftersom ni ”ändå inte kommer någon vart”. Om du känner att det är på väg att spåra ut, ring polisen eller ta dig från platsen. Åter igen, glöm inte varför du är där. Du har också rätt till självförsvar. Blir du angripen fysiskt så ska du inte tveka att försvara dig. Det är alltid bra om någon i sällskapet filmar det som händer.

Här följer några tips:

 • Välj en eller flera platser på förhand. Dessa ska vara lämpade för aktiviteten. Stressade turiststråk där kanske mer än hälften är gäster från andra länder bör undvikas. Stationer för kommunaltrafiken är sällan offentliga plats så där kan man bli ombedd att lämna och i vilket fall som helst brukar människor där vara stressade. Kanske är det bättre att utgå från Valmyndighetens dokumentation och välja att stå utanför en lokal mataffär i ett område.
 • Kom ihåg att du är en ambassadör för föreningen och vår sak. Klä dig snyggt och var på ditt allra bästa humör. Är du sur och grinig är det bättre att du stannar hemma.
 • Var välkomnande och intresserad av dem du delar till. Le, heja och var glad – också till den som svarar med en grymtning och ett fult ord.
 • Behåll alltid lugnet och var disciplinerad. Var svensk, skulle Gustav Vasa säga.
 • Håll koll på omgivningen och var medveten om att det kan dyka upp folk som bara vill bråka.
 • Ägna inte för mycket tid åt att diskutera med folk som är uppenbart ointresserade.

Att undvika

I bland försöker man ta genvägar, men det är sällan bra. Att till exempel lägga ut en bunt med hundra flygblad på ett bibliotek eller någon annan mer eller mindre offentlig plats kan verka vara en bra idé, men är det inte. Tyvärr är det bara ett lysande tillfälle för en intolerant meningsmotståndare att ta varje blad och kasta i väg.

Vi avråder också från att sätta fast flygblad under vindrutetorkarna på bilar. Dels eftersom många ogillar att någon har stått och hängt över deras bil för att sätta fast det, men också för att det alltid finns en risk att du repar eller skadar bilen på något sätt. Du vet heller inte vem som äger bilen varför sannolikheten ökar att det är en person som du annars kanske inte hade försökt dela ett blad till. Risken finns också att det regnar så att bilägaren ser pappersmassa som kladdat fast.

Inget du gör ska riskera att skada annans egendom och du ska heller inte göra något som i onödan kan reta upp mottagaren. Att få information från Det fria Sverige ska rakt igenom vara en angenäm upplevelse.

Dokumentera och dela med dig

En flygbladsutdelning kan ge mycket mer än bara där och då. Ta bilder, spela in film och gör minnesanteckningar. Ha ett förberedande möte och sedan en genomgång efteråt så att erfarenheter ni gör kan tas med till nästa gång, men också delas med till andra. Hör av er till föreningsadministrationen med era bilder och berättelser så att vi kan rapportera om dem, vilket kanske så att andra blir inspirerade att själva komma igång.

Ta till dig det som tipsas om ovan, det är åtskilliga år av gemensam erfarenhet som ligger bakom råden och lycka till!

 

Det fria Sverige

Det fria Sverige

Lämna gärna en kommentar!

2 kommentarer på “Att dela flygblad är väl ingen konst – tips och råd till den hugade aktivisten

 1. Kan ni skriva några bra argument för, så kan man kanske ta hjälp av personer som inte följt debatten så noga?

Comments are closed.

Vad är Det fria Sverige?

Vi är en intresseförening för svenskarna med över 1000 medlemmar. Tillsammans bygger och skapar vi svenska mötesplatser, nätverk och bostadsområden. Vi har tröttnat på att bara klaga, och tar vår framtid i egna händer.

Senaste nytt

Gilla oss på Facebook

Vår lanseringssändning

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev

Du kan närsomhelst säga upp nyhetsbrevet. Vi kommer aldrig dela dina uppgifter till tredje part.

X