Det första Svenskarnas hus är invigt!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på vk
Dela på telegram
Dela på whatsapp
Lördagen den 23 mars nåddes en viktig milstolpe inte bara för vår unga förening, utan även i den svenska nationella oppositionens historia. Det första Svenskarnas hus öppnades, beläget på Västra långgatan 29 i Älgarås, Töreboda kommun.

Huset kommer på daglig basis fungera som butik och träffpunkt, men det kommer även anordnas föreläsningar, träffar, utbildningar, trubadurkvällar och mycket mer – nästa större evenemang är redan den 27 april då vi får finbesök från Italien och Tyskland.

Arbete in i det sista

De sista veckorna innan invigningen hade bestått av intensivt arbete för att få i ordning de stora utrymmena på entréplan, och bara någon timme innan dörrarna slogs upp för gästerna så lades den sista handen på snickerierna.

Klockan 14:00 kom ordförande Dan Eriksson ut på den provisoriska trappan för att hälsa alla välkomna och klippa bandet som spärrat av entrédörren. I grupper om tjugo släpptes sedan gästerna in, hängde av sig i garderoben, fick sig ett glas bubbel och togs sedan på en rundtur i lokalerna – både de färdiga och de ofärdiga, för att få veta allt om planerna.

När gästerna satt sig till bords höll en frågestund med ordföranden och Patrik Larsson, vice ordförande samt huvudansvarig för renoveringen av huset.

Svenskt smörgåsbord

Det var hungriga gäster som sedan flockades till buffén bestående av ett svenskt smörgåsbord med sill, köttbullar, prinskorvar, ägghalvor, Janssons frestelse och allt annat man kan tänka sig. Dessutom serverades en buffé med utvalt viltkött från svenska skogar.

Med mättade magar och påfylld energi var det så dags för kvällens program där trubaduren Felix underhöll (med ett kort instick från trubaduren och dagens ljudtekniker Tomas) och tal hölls av föreningsstyrelsens alla medlemmar.

Schemat hölls med nästan preussisk ordning och 20:00 var det dags för besökarna att vandra hem. Några blev kvar för att fortsätta diskutera, nätverka och kolla i butiken i en timme till, men strax efter 21:00 rullade den sista bilen iväg.

Huset är nu invigt, men arbetet är långt ifrån klart. Från och med imorgon (tisdag) håller vi öppet varje vardag mellan 12-16 om du vill komma in och träffa våra företrädare eller kolla i butiken. Varmt välkommen!

Videoreportage från Palaestra Media

Stötta huset du med!

För att kunna färdigställa huset och fortsätta utveckla det krävs ditt stöd, därför har vi som mål att samla in 50 000 kronor i månaden till husfonden. Hjälp till du med, varje krona gör skillnad!

Det fria Sverige

Det fria Sverige

Lämna gärna en kommentar!

Vad är Det fria Sverige?

Vi är en intresseförening för svenskarna med över 1000 medlemmar. Tillsammans bygger och skapar vi svenska mötesplatser, nätverk och bostadsområden. Vi har tröttnat på att bara klaga, och tar vår framtid i egna händer.

Senaste nytt

Gilla oss på Facebook

Vår lanseringssändning

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev

Du kan närsomhelst säga upp nyhetsbrevet. Vi kommer aldrig dela dina uppgifter till tredje part.

X