Det fria Sverige hedrade Gustav Adolf den store på plats i Lützen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på vk
Dela på telegram
Dela på whatsapp
En mindre delegation från Det fria Sverige åkte i år till Lützen för att hedra Gustav Adolf den store på platsen där han stupade 6 november 1632.

Ibland är resan målet medan målet andra gånger är både resan och målet. Så var det igår när en liten delegation från Det fria Sverige tog sig till den tyska staden Lützen för att lägga ned en krans vid platsen där Gustav Adolf den store stupade den 6 november 1632.

Banden mellan tyska och svenska protestanter har varit starkt genom historien och många ser Gustav Adolf den stores gärning som räddningen för den tyska protestantismen. Därför är det inte underligt att minnet av hjältekonungen vårdas kärleksfullt vid platsen för hans död.

Vi reste med bil de två timmar det tar från Berlin till Gustav-Adolf-Denkmal utanför Lützen. På platsen, som ligger nära den plats där konungen stupade, finns Schwedenstein (varpå konungen enligt myten dog) och ovan den reste tyska protestanter en järnbaldakin år 1837. 1907 invigdes ett minneskapell på platsen och det finns också ett litet museum som drivs av Lützenfonden.

På Gustav Adolfsdagen brukar svenska ambassaden och Svenska kyrkan i Berlin, tillsammans med representanter för tyska militären och andra högtidlighålla minnet av hjältekonungen på platsen. Under högtidlighållandet hålls tal och kransar nedläggs, efter en gudstjänst i kapellet.

En delegation från Det fria Sverige deltog i årets högtidlighållande och lade också ned en majestätisk krans vid monumentet. Efter att vi avslutat den officiella delen av programmet stannade vi kvar en stund för att i lugn och ro uppleva platsen och prata med en av de ansvariga – en tysk herre som ägnat 20 år av sitt liv åt att ansvara för platsen. Nu hade han lämnat över ansvaret, men var för den sakens skull lika pratsam som vanligt.

På väg tillbaka till Berlin stannade delegationen till i staden Breitenfeld. Där stod ett slag år 1631 som blev vändpunkten i trettioåriga kriget, till fördel för protestanterna. Det var också under det slaget som Gustav Adolf den store blev upptagen som en av tidernas främsta fältherrar.

Väl tillbaka i Berlin bjöds det på middag då Magnus Söderman bestämt sig för att laga mat åt de svenska gästerna. Det blev en bra avslutning på en fantastisk dag.

Bilder (Klicka för större)

Det fria Sverige

Det fria Sverige

Lämna gärna en kommentar!

Vad är Det fria Sverige?

Vi är en intresseförening för svenskarna med över 1000 medlemmar. Tillsammans bygger och skapar vi svenska mötesplatser, nätverk och bostadsområden. Vi har tröttnat på att bara klaga, och tar vår framtid i egna händer.

Senaste nytt

Gilla oss på Facebook

Vår lanseringssändning

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev

Du kan närsomhelst säga upp nyhetsbrevet. Vi kommer aldrig dela dina uppgifter till tredje part.

X