DFS som slagträ i debatten om den ”konservativa vändningen” av samhällsdebatten

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på vk
Dela på telegram
Dela på whatsapp
Borås Tidning använder Det fria Sverige som slagträ mot den konservativa vändningen i samhällsdebatten. Inte att förvånas över har de fått ett och annat att om bakfoten.

I takt med att etablissemangets samhällsexperiment fallerar och förnekandet av Sverige, svenskarna och någon som helst djupare mening än den sekulära materialismen eskalerar, är det allt fler svenskar som söker sig tillbaka till en mer värdekonservativ (och nationell) världsåskådning. Detta skrämmer vänstern som känner hur deras makt och inflytande, som varit ohotade i decennier, sakta men säkert eroderar bort.

Därför gör man sitt bästa för att svepande angripa varje kritiker av den rådande samhällsordningen. Nyligen hamnade Det fria Sverige mitt i denna debatt – när Borås Tidning i en ledarkrönika påstod att föreningen är en ”oanständig” aktör i den ”konservativa debatten”, som skiljer sig ifrån men ändå har kopplingar till mer ”anständiga” deltagare.

Det börjar med att skribenten Mikael Hermansson ser ett klistermärke på en lyktstolpe i Borås. På klistermärket står det ”Folk, familj, nation, tradition” och dessa fyra ord löper sedan som en röd tråd i hans texten. Skribenten söker nyfiket rätt på vilka vi är som står bakom budskapet. Så här berättar han om resultatet:

”Avsändaren, Det fria Sverige, visade sig efter en snabb koll höra hemma i den del av det ideologiska landskapet som bäst kan beskrivas som en del av nazismen. Och plötsligt var det inte längre lika lätt att bara gå vidare.”

Vi tänker inte här blanda oss i debatten som råder, däremot vill vi klargöra de påståenden om föreningen och/eller föreningens program som är relevanta. Och ett står klart, någon vidare research har inte skribent Hermansson gjort.

Hur placeras Det fria Sverige i ett ideologiskt landskap som är ”en del av nazismen”? Detta förklarar inte skribenten men var och en som gör sig närmare bekant med föreningens stadgar och program förstår att påståendet är fullständigt falskt.

Läs:

Det fria Sverige vilar på traditionell grund och är frihetligt nationell.

Det betyder att föreningen inte bryr sig om medlemmarnas politiska hemvist, så länge de skriver under på och följer våra stadgar. Man får vara höger, vänster eller mittemellan i Det fria Sverige, därtill får man lägga till ”extrem” framför om man så önskar.

Den andra invändningen vi önskar göra är att ifrågasätta en utgångspunkt som skribenten har. Här rör det inte föreningen specifikt, men eftersom Hermansson utgår från vårt klistermärke och de fyra ledord vi har som grund är det på sin plats att klargöra Det fria Sveriges inställning i sakfrågan.

”Däremot tycks det vara så, att när debatten förs med konservativa förtecken så tenderar den att utgå från att FOLK, FAMILJ, NATION, TRADITION är något oföränderligt som hotas och inte utvecklas av just invandringen. Men inte ens konservatismens grand old man Edmund Burke såg på samhället på det sättet. Snarare såg han förändringen som ofrånkomlig, men förordade att den skulle ske med försiktighet, ansvar och omdöme som ledstjärnor.”

Vi kan omöjligt veta vad Hermansson baserar sin utgångspunkt på; med vilka han har debatterat för att komma fram till slutsatsen att de fyra orden och vad de står för skulle vara ”oföränderligt”. Det fria Sveriges syn är tydlig och finns att läsa på vår hemsida:

”Traditioner har en tendens att med tiden sakta förändras, om traditionen i sig spelat ut sin roll eller visat sig inte vara till gagn för folket. Förutom det uppenbara kan det i traditionen också gömma sig ett försvar mot sådant som är negativ eller farligt för folket, familjen och nationen. Traditionell moral, till exempel, handlar om att bygga värn mot sådant som bryter ned familjeband och relationer som i sin tur får djupgående negativa konsekvenser för samhället. Det handlar inte om inskränkt moralism.

”Det fria Sverige menar inte att traditioner skall bevaras bara för att de är traditioner; vi menar däremot att man gör bäst i att låta denna förändring ske naturligt och inte, som i dag, påtvingad uppifrån av krafter som har en politisk agenda. Det fria Sverige säger: Traditionen finns som ett skydd för oss, respektera den!”

Vi hoppas att Mikael Hermansson framledes, om han ska använda Det fria Sverige som slagträ, åtminstone ser till att få grundläggande fakta om föreningen rätt.

Det fria Sverige

Det fria Sverige

Lämna gärna en kommentar!

8 kommentarer på “DFS som slagträ i debatten om den ”konservativa vändningen” av samhällsdebatten

 1. Jag har läst Mikael Hermanssons artikel.
  I den artikeln bekräftar han det som vi alla insett sedan länge: Sveriges ’journalister’* är okunniga, ointelligenta och lata. Det är ju inga nyheter, så har de varit tilltagande sedan 40 år, men Hermanssons patetiska svammel är ett nytt bottenmärke. Om dessa högskoleutbildade ’journalister’ är representativa för det intellektuella Sverige – vilket de borde vara och sannolikt också är – behövs ingen ytterligare förklaring, till varför Sverige idag står på randen till förintelse.

  *skribenter i lögnmedia, som springer maktens ärenden, förtjänar inte att kallas journalister, därför skriver jag ’journalister’.

  1. Vi har en pedagogisk fight som vi måste ta. Att vi är neutrala på höger- vänsterskalan är viktigt att förmedla. Skicka vår skrift till Hermansson och ge honom en intervju.

   1. Att DFS främst ger uttryck för en högersinnad samhällssyn behöver man väl inte sticka under stol med, men om det finns en del traditionellt sinnade vänstermänniskor som attraheras av budskapet bör de förstås inte avvisas med motiveringen att de definierar sig som vänstersinnade.

 2. Eloge till medlemmen som placerade märket. Det funkar. Inspirerande. Nu ska jag ta tag i mina lappar. 🙂

  1. Gör det Peter. Jag var inne i en fin gammal svensk park här om dagen och såg ett klistermärke, blev själv riktigt nöjd av att se det! =)

 3. Och så kom det, när ”journalister” inte längre orkar ”tiga ihjäl” föreningen då kom det journalistiska hatet och lögnerna i dagen, som väntat

 4. Riktigt tröttsamt med dagens lata skrivbordsjournalister som sitter vid sina skrivbord och producerar nyheter.
  Ofta oinspirerade, osakliga och ignoranta. Det som dessa ’journalister’ ägnar sig åt är oftast självuppfyllande propaganda som godkänts av redaktören och är i linje med mediabolagets politiska värdegrund och därmed helt ointressant för de flesta.

  Att som Svensk inte värna Sverige och dess folk är landsförräderi och folkförräderi och borde behandlas som just det med lagens alla medel och inte premieras som det görs i dag..

  Men nya tider gryr och då kommer sådana här dumheter inte att accepteras av allmänheten, utan förkastas..

 5. Ja klistermärken gör skillnad. Kolla vilken meme detta blev för ett enda klistermärke. 🙂

Comments are closed.

Vad är Det fria Sverige?

Vi är en intresseförening för svenskarna med över 1000 medlemmar. Tillsammans bygger och skapar vi svenska mötesplatser, nätverk och bostadsområden. Vi har tröttnat på att bara klaga, och tar vår framtid i egna händer.

Senaste nytt

Gilla oss på Facebook

Vår lanseringssändning

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev

Du kan närsomhelst säga upp nyhetsbrevet. Vi kommer aldrig dela dina uppgifter till tredje part.

X