Du är mycket mer än bara dig själv

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på vk
Dela på telegram
Dela på whatsapp
Att finna sig själv och komma till ro med tillvaron är en nyckel fler behöver upptäcka i sitt liv. Men hur gör man det egentligen?

Det bästa sättet att känna mening med tillvaron – efter att teven stängts av, mobilen är på ljudlöst och nattlampan är släckt – är att förstå vem man är, varifrån man kommer och vartåt man är på väg. Det är inget mysterium som måste kommuniceras av en vis man eller uttydas ur en ålderdomlig bok. Det är mycket enklare än så.

Förvisso har visa män (och kvinnor) samt ålderdomliga böcker mycket att erbjuda. Men grunden: att finna din egen mittpunkt i tillvaron, kan du ordna på egen hand. När den väl är lagd så står det var och en fritt att söka vidare, förkovra sig eller kanske helt enkelt vara nöjd. Att vara som ett skepp utan segel på ett stormigt hav däremot, det är ingen bra idé. Alltså bör var och en av oss finna denna mittpunkt; om man så vill, stormens öga där allt är lugnt och stilla. En plats där kraft kan samlas inför utmaningarna som ligger framför oss i livet.

Själv menar jag att denna grund måste sökas inom oss själva och till min hjälp att förklara vill jag hänvisa till en av de mest älskade psalmerna vi har, ”Härlig är jorden”. Den diktades år 1850 av dansken Bernhard Severin Ingemann och översattes till svenska 1884. Sedan 1937 finns den med i psalmboken. Det är i den andra strofen som stycket vilket är nyckeln till dig själv finns, det lyder:

”Tidevarv komma,
tidevarv försvinna,
släkten följa släktens gång.”

Den säger allt och kan med fördel användas till eftertanke varje dag. För nog har du vikt ett par minuter av ditt liv varje dag till att bara sitta i lugn och ro och begrunda något existentiellt? Inte? Du är inte ensam i så fall så känn ingen skuld och skam över det. Men gör det till vana från och med nu. Ordna för dig en lugn och tyst plats där du får vara för dig själv. Fånga en tanke; ett citat eller en fråga. Grip den hårt och låt ditt sinne vrida och vända på den. Är du ovan så kan det ta lite tid, men det kommer.

Strofen från ”Härlig är jorden” är en av mina egna favoriter för denna övning. Den ger och fortsätter att ge. När det första lagret kärleksfullt skalats av finns ett till, sedan ett till och ett till. Kanske tar det aldrig slut.

Först det uppenbara: din egen dödlighet. Tidevarv komma och försvinna. Vi vandrar alla på den stigen och vårt slutmål här på jorden delar vi alla med varandra. Allt levande kommer dö. Sedan löftet: ”släkten följa släktens gång”. Sedan tidernas begynnelse och till tidens slut är detta sant och visst. Du är bara den senaste återspeglingen av dina förfäder och inom dig lever de, precis som du kommer leva i dina efterkommande.

”Släkten” är dock så mycket mer än bara du och dina släktingar. Det finns en vidare betydelse av ordet som är värd att uppmärksamma. Släkt, kommet från lågtyskans Slechte och betyder också ”härkomst”. Din härkomst är vidare än din familj eftersom din familj är en del av ett folk. Du är svensk, du är german, du är europé.

Du är sammanbunden med ditt folk precis som var och en av trädens grenar delar samma stam och rot – en rot som omsluts av jorden. Ditt öde är sammanlänkat med helheten och oavsett var yxan som hugger ner trädet sätts, så kommer också du falla. Denna sammanbundenhet är nationalismens första bud:

Du är mycket mer än bara dig själv och du är bunden till både blodet och jorden. I den vetskapen finner du din mittpunkt, utifrån vilken du sedan kan ta ut riktningen för den väg du ska vandra i livet.

Magnus Söderman

Magnus Söderman

Lämna gärna en kommentar!

Vad är Det fria Sverige?

Vi är en intresseförening för svenskarna med över 1000 medlemmar. Tillsammans bygger och skapar vi svenska mötesplatser, nätverk och bostadsområden. Vi har tröttnat på att bara klaga, och tar vår framtid i egna händer.

Senaste nytt

Gilla oss på Facebook

Vår lanseringssändning

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev

Du kan närsomhelst säga upp nyhetsbrevet. Vi kommer aldrig dela dina uppgifter till tredje part.

X