En hälsning till vårt finska broderfolk

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på vk
Dela på telegram
Dela på whatsapp
A VPN is an essential component of IT security, whether you’re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN

Det fria Sverige vill i dag, på Finlands självständighetsdag, sända en hälsning över Östersjön och Bottniska viken med förhoppning om ytterligare minst 100 år av självständighet. Få har tvingats offra så mycket blod för fosterlandet som det finska folket.

Den 6 december 1917 blev Finland självständigt, men inte många veckor senare bröt frihetskriget ut. Den röda sidan fick stöd från segerrusiga kommunister i Moskva medan de nationella och konservativa, vars frikårer hade senatens stöd, stöttades av Tyskland.

Efter inledande röd terror slog så de vita under ledning av generallöjtnant C.G.E. Mannerheim tillbaka och den 15 maj 1918 hade kommunisternas revolution i grunden besegrats.

Det dröjer inte länge förrän det finska folket åter måste skydda sin fosterjord: först finska vinterkriget när man tappert försvarar sig mot Sovjet, sedan fortsättningskriget. Man står sig bra mot Sovjet även om man tvingas till vissa landavträdelser; Finland kvarstår dock som en suverän nation.

Åren mellan 1944 och 1948 är kända som ”Farans år” då relationerna med Sovjet är oklara och spröda, och rykten om kuppförsök och krig viskades bland folk. Allt sådant undviks, vilket till del kan förklaras av finnarnas hårdnackade motstånd, som kostade Sovjet mycket. Läxan man lärde sig lärde man sig ordentligt.

En sak är säker dock, Finland behöll den självständighet som man kämpat så hårt för.

I stället för kupp undertecknar Finland VSB-fördraget (Fördraget om vänskap, samarbete och ömsesidigt bistånd) med Sovjet. Detta lade grunden för ländernas relationer fram till Sovjets upplösning 1992. Somliga vill göra gällande att Finland i allt väsentligt var en sovjetisk lydstat, men det är att gå för långt. Däremot var man tvungen att vara ytterst försiktig i relationer västerut, inklusive med övriga nordiska länder.

En sak är dock säker, Finland behöll den självständighet som man kämpat så hårt för, ändra fram till 1995 då man frivilligt började ge bort den, utan krig, när man gick med i EU.

De flesta svenskar har någon relation till Finland och det är ett land som vunnit respekt internationellt. Finsk sisu – kampvilja – är ett bevingat uttryck och utifrån kan finländarna ofta misstagas för att vara såväl karga som talträngda. Något som inte stämmer när man väl lär känna dem (liknande sägs ju också om oss svenskar).

Finland har förtjänat sin självständighet och få har sådan rätt att fira sitt fosterland som vårt finska brödrafolk. All heder och en god självständighetsdag önskar Det fria Sverige!

Det fria Sverige

Det fria Sverige

Lämna gärna en kommentar!

Vad är Det fria Sverige?

Vi är en intresseförening för svenskarna med över 1000 medlemmar. Tillsammans bygger och skapar vi svenska mötesplatser, nätverk och bostadsområden. Vi har tröttnat på att bara klaga, och tar vår framtid i egna händer.

Senaste nytt

Gilla oss på Facebook

Vår lanseringssändning

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev

Du kan närsomhelst säga upp nyhetsbrevet. Vi kommer aldrig dela dina uppgifter till tredje part.

X