Hjältar var temat när Svenskarnas hus invigde sin nya butik

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på vk
Dela på telegram
Dela på whatsapp
Vårt behov av hjältar kanske är större än någonsin, men vad är det egentligen som skapar en hjälte? Det var fokus i Jalle Horns föreläsning och hjältetemat fortsatte som en röd tråd genom hela kvällen i Svenskarnas hus.

Svenskarnas hus har stått värd för ett antal olika typer av evenemang; allt ifrån renodlade konferenser till den familjevänliga sommarfesten med 300 deltagare. Denna gång ville vi ha ett annat upplägg, med mer fokus på samtalet och maten och drycken. Samtidigt var det en möjlighet att inviga den nya butiksdelen som vuxit fram i bortre delen av stora salen.

För att kunna genomföra detta på ett bra sätt satte vi en gräns på 60 deltagare, och det var nästan exakt så många som dök upp till slut, bara tre stolar stod tomma efter sena återbud. Men de som var på plats i Svenskarnas hus fick en kväll de lär minnas länge framöver.

Kvällen inleddes med ett föredrag av Jalle Horn, känd från Sveriges enda nationalistiska morgonradio, på temat hjältar. Horn tog sitt avstamp i litteraturens och myternas värld, och försökte hitta den röda tråden bakom hjälterollen. Ett föredrag som bjöd på så väl bildning och lockade till skratt, och som slutligen avrundades med en frågestund.

Hjältarna kom sedan att bli ett genomgående tema under kvällen. Till maten, som bestod av en regionalt betonad buffé, serverades två nog utvalda dryckespaket med fem drycker vardera. Flera av dryckerna hade också de kopplingar till hjältar i vår historia, så väl från Hansatiden som det trettioåriga kriget.

Den nya butiksdelen invigdes under kvällen.

När sedan Magnus Söderman, styrelseledamot i Det fria Sverige och redaktör för vår mediasatsning Svegot gick upp på scenen fortsatte det hela i hjältarnas tecken, Vänstern, förklarade Söderman, har inga problem att hylla ”sina hjältar” även om de begått massmord eller terrorattacker, medan den nationella oppositionen verkar försöka trumfa varandra i vem som kan ta mest avstånd från tidigare eller nutida nationalister.

Vi behöver inte sympatisera med allt en person gjort eller sagt för att kunna konstatera att de var hjältar, eftersom de valde att offra allt i kampen för sitt folks överlevnad av friheten — något som definierar hjältar, menade Söderman och återknöt till Jalle Horns tidigare föredrag.

Under kvällen bjöds vi också på musikalisk underhållning i form av en pianist och sångerska som framförde ett antal svenska visor och folksånger.

Festligheterna pågick fram till midnatt då det var dags att stänga huset och låta människor åka hem till sina sovplatser för natten.

Från Det fria Sveriges styrelse vill vi rikta ett extra stort tack till de medlemmar som ställde upp som funktionärer och serveringspersonal under kvällen. Utan er hade detta inte varit möjligt.

Det fria Sverige

Det fria Sverige

Lämna gärna en kommentar!

Vad är Det fria Sverige?

Vi är en intresseförening för svenskarna med över 1000 medlemmar. Tillsammans bygger och skapar vi svenska mötesplatser, nätverk och bostadsområden. Vi har tröttnat på att bara klaga, och tar vår framtid i egna händer.

Senaste nytt

Gilla oss på Facebook

Vår lanseringssändning

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev

Du kan närsomhelst säga upp nyhetsbrevet. Vi kommer aldrig dela dina uppgifter till tredje part.

X