Julstämning när Göteborg bjöd till julbord

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på vk
Dela på telegram
Dela på whatsapp
Lördagen den 1 december var det dags för Det fria Sverige att anordna julbord i Göteborg. Det blev en kväll att minnas, berättar styrelsemedlem Daniel Frändelöv.
Man borde väl ha vant sig vid detta laget. Men det har man inte och det kommer man förhoppningsvis aldrig göra. När Det fria Sveriges medlemmar samlas blir det alltid en kväll med gemenskap, skratt, trygghet och glädje.
 
Några av föreningens fantastiska medlemmar i Göteborg bar huvudansvaret för årets julbord – och gjorde ett närmast magiskt jobb med det – var det även en hel del för undertecknad att göra. Beslut ska fattas, människor ska ringas, mat ska bäras, golv ska sopas och man bör även se till att hinna ha lite trevligt. Allt detta gör jag och mina vänner med glädje.  Att få vara med att hjälpa till för att medlemmar i Det fria Sverige skall få träffa varandra är såpass ärofullt och upplyftande att jag nästan tycker synd om de som inte fick vara med i arbetet.
 
Förberedelserna blev till sist klara. De tjusigt klädda vakterna hade blivit informerade om vad som gällde under kvällen. Baren var fylld, ljudet kollat och borden fint dekorerade. Nu saknades bara gästerna.
 
Och de kom. De kom i mängder. Runt 70 personer (räknar vi med medhjälpare och artister blev vi nästan 80 stycken). Personligen blev jag lite svettig när vi räknade ihop alla, men då hade jag glömt vilka gästerna var. Detta är inte vanliga svenskar. Detta är inget julbord med jobbet eller med släkten. Detta är svenskar som vågat ta steget in i Sveriges största nationella förening. Detta är inte bara svenskar – detta är fria svenskar – ordningsamma svenskar, vänliga, artiga och välklädda svenskar.
 
Efter insläpp i lokalen började minglandet genast och helt naturligt. Kön till baren ringlade sig lång men det gjorde ingenting. Att stå i kö är en trevlig upplevelse när man är omgiven av fränder. Många träffade gamla bekanta och lika många skaffade sig nya.
 
Jag bad alla gå in i matsalen och sätta sig eftersom det började närma sig underhållning. En och annan hade kanske noterat att självaste tomten smög runt bland gästerna. Barnen noterade det garanterat, när de inte var fullt upptagna med att leka med varandra eller de ballonger som fanns överallt. När alla satt sig till bords välkomnade jag gästerna och höll ett kort och improviserat anförande. Men jag ville inte ta mer tid än nödvändigt från gästerna så jag höll mig kort. Gästerna hade betydligt viktigare saker för sig än att lyssna på mig – att lyssna på varandra.
 
Snart blev det dags att presentera den hemliga gästen. Ridån öppnades och där sitter tomten framför pianot. Han börjar spela ett oerhört vackert klassiskt musikstycke: som om tomten inte gjort annat. Förvåningen hos gästerna var mycket stor. Vem kunde detta vara? Vilken klassiskt skolad pianist har tagit sig till Det fria Sveriges julbord? Ingen verkade intresserad av att diskutera saken för bland gästerna var det knäpptyst. Alla verkade hänförda av musiken.
 
När musiken tystnade var det dags att avslöja hemligheten. Tomten var ingen annan än självaste Anders Klarström. Då han tog av sig tomtedräkten möttes han av rungande och välförtjänta applåder.
 
Anders Klarström berättade om sig själv, om sin bok och hur han såg på Sverige nu och hur vi hoppas få se det i framtiden. Han passade även på att tala mycket gott om Det fria Sverige och berömde organisationen och dess medlemmar.
 
Under tiden Klarström spelat musik smög de alltid oerhört arbetande arrangörerna fram maten utan att någon märkte det och jag bjöd  in alla till att äta av de läckerheter som tillhör ett klassiskt julbord. Det åts med god aptit och det var under flera timmar konstant kö till matbordet. Svenskar gillar att stå i kö, tänkte jag för mig själv. Och det säger ganska mycket om ett folk. Det är ordning. Det är reda. Det är vänligt och respektfullt och hjärtligt. Ytterligare en gång kommer jag på mig själv med att undra om ryktet om svenskar som ”kalla och stela” verkligen har någon grund i verkligheten.
 
Det fanns ett orosmoln över kvällen för min del. Det handlade om alkohol. När jag välkomnade folk så ägnade jag en del tid åt att påpeka vikten av att dricka lagom. Inte bli berusad. De som arbetade i baren hade fått stränga order att neka om det behövdes. Men min oro var obefogad. Jag måste inse att det är nya tider nu och den gamla ”rörelsen” har gett vika för den nya nationella oppositionen. Det fria Sverige kommer fortsätta att göra sitt för att frambringa en sund alkoholkultur. Årets julbord blev ett framgångsrikt steg i detta.
 
När de flesta hunnit äta sig något sånär mätta klev Klarström upp på scenen igen, detta gången med sällskap av Larisa, som kommit hela vägen från Stockholm, för att sjunga för oss. Och tur var väl det. För sjunga kan hon. Ackompanjerad av Klarström blev det ungefär så vackert som man kan tänka sig. Så vackert att flera i publiken faktiskt började gråta.
 
Resten av kvällen förflöt i ett sorl av glada samtal, skratt och allmän trevlighet. Själv sprang jag som vanligt mest runt och fixade lite här och ordnade lite där. Det är lite synd att man inte tar sig mer tid att umgås, men jag påminde mig själv om julbordet på inget sätt är till för att jag ska ha det trevligt. Det är för att alla medlemmar ska ha det. Och trevligt hade de. Men även jag. För man behöver nästan inte prata med någon för att känna glädje. Det räcker att vara i lokalen. All den positiva energi som gästerna utstrålade smittade av sig.
 
När detta skrivs sitter jag på Göteborgs centralstation och väntar på tåget hem. Och ja, jag är ganska trött. Men det blir man alltid när evenemang är slut. Men det är en god trötthet. En nöjd trötthet. En trötthet som väl är värt det. Hur många nya vänskapsband som knöts vet jag inte. Men jag vet att de var många. Och det är som ni vet det som Det fria Sverige bygger på. Medlemmar som är vänner och fränder med varandra. Så bygger vi ett nytt Sverige. Ett fritt Sverige.
 
Tack alla som kom! Och skriv gärna ned just er berättelse från vårt julbord, så andra får läsa hur trevligt ni haft det. Mejla er berättelse till [email protected]
 

Är Det fria Sverige någonting för dig?

Vi är en intresseförening för det svenska folket som med opinionsbildning, socialt arbete och etablerandet av våra egna lokaler, verksamheter och områden vill lägga grunden för en tryggare framtid för de svenskar som så önskar.
Daniel Frändelöv

Daniel Frändelöv

Lämna gärna en kommentar!

Vad är Det fria Sverige?

Vi är en intresseförening för svenskarna med över 1000 medlemmar. Tillsammans bygger och skapar vi svenska mötesplatser, nätverk och bostadsområden. Vi har tröttnat på att bara klaga, och tar vår framtid i egna händer.

Senaste nytt

Gilla oss på Facebook

Vår lanseringssändning

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev

Du kan närsomhelst säga upp nyhetsbrevet. Vi kommer aldrig dela dina uppgifter till tredje part.

X