Kransnedläggning för Gustav II Adolf i Göteborg

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på vk
Dela på telegram
Dela på whatsapp
I Göteborg slöt många medlemmar ur Det fria Sverige, tillsammans med andra nationellt sinnade, upp för att hedra Gustav Adolf den store. Daniel Frändelöv skriver här en personlig betraktelse av kvällen.

Fler och fler ansluter sig vid mötesplatsen. Jag räknar 20, men en liten stund senare är vi över 40 personer. Många är medlemmar i Det fria Sverige, men personer från Alternativ för Sverige anslöt även, tillsammans med en och annan allmänt nationellt sinnad.

När klockan slagit 18:00 ställer vi upp oss på led, två och två. De fantastiska medlemmarna i DFS-Göteborg hade ordnat både facklor, krans och marschaller. Även AfS bidrog med en krans. Tillsammans gick vi under respektfull tystnad genom Göteborg, mot Gustav Adolfs torg.

Människor stannar upp och tittar. Vilka är dessa män och kvinnor som långsamt promenerar genom Göteborg? Flera frågar vad det är vi högtidshåller och när de får svar nickar de gillande.

Väl framme vid den mäktiga statyn noterar vi ett mindre mångkulturellt gäng som sitter vid statyn. Som tur är verkar de inse stundens allvar och ställer sig vid sidan om och iakttar förvånat.

Vi lägger våra kransar och tänder marschallerna och står tysta en stund och tänker på de tider som gått och den tid vi lever i nu. Det är en stund av allvar. Och gemenskap.

Mikael Jansson från Alternativ för Sverige håller sedan ett kort och uppskattat anförande, där han pratar om vikten om att minnas och hedra vår historia och att denna börda främst vilar på oss nationella, eftersom få andra grupper verkar visa intresse för de som kom före oss.

Med det så var vår korta ceremoni slut och det enda problemet under kvällen visade sig vara svårigheterna att släcka facklorna. De motstod tappert våra släckningsförsök och till slut fick vi helt enkelt doppa dem i närmaste kanal.

Kvällen avslutades på en restaurang i närheten, där vi som vanligt åt och drack gott i gemenskap. Extra roligt var det att en hel del nya ansikten dök upp, båda unga och äldre. Många nya vänskapsband knöts och det nationella arbetet i Göteborg tog därmed några rejäla kliv framåt.

Detta, och mycket annat, har vi Gustav Adolf den store att tacka för.

Bilder (Klicka för större)

Daniel Frändelöv

Daniel Frändelöv

Lämna gärna en kommentar!

En kommentar på “Kransnedläggning för Gustav II Adolf i Göteborg

  1. Finns det någon video då ni stilla går genom Göteborg till statyn 2018?

    Det vore härligt att se den i så fall!

    Hälsningar Frans Eronell

Comments are closed.

Vad är Det fria Sverige?

Vi är en intresseförening för svenskarna med över 1000 medlemmar. Tillsammans bygger och skapar vi svenska mötesplatser, nätverk och bostadsområden. Vi har tröttnat på att bara klaga, och tar vår framtid i egna händer.

Senaste nytt

Gilla oss på Facebook

Vår lanseringssändning

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev

Du kan närsomhelst säga upp nyhetsbrevet. Vi kommer aldrig dela dina uppgifter till tredje part.

X