Låt Lucia komma med det svenska ljuset

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på vk
Dela på telegram
Dela på whatsapp
Den 13 december firar vi Lucia, och så väl det förkristna som det kristna firandet denna dag bär med sig ett vackert och viktigt budskap till oss alla.

I dag firar vi Lucia runt om i Sverige, och många svenskar i exil firar i sina värdländer med lussebullar, glögg och pepparkakor. Vi sjunger sånger om ljuset och julefrid tillsammans, vi lussar för de äldre och för de små. Stolta föräldrar gnistrar när de ser sina barn i skolans lussetåg, och levande ljus lyser upp många hem och gårdar i midvinternattens oförlåtliga mörker.

Det är en vacker svensk högtid vi i dag har möjlighet att dela med våra nära och kära. En tradition vi med stolthet kan lämna vidare till nästa generation unga svenskar.

Som så mycket annat i vårt vackra land är vårt firande en blandning av det förkristna och det kristna. De tidigaste beläggen för något som liknar dagens firande är över 2 300 år gammalt, när den grekiske geografen Pytheas skriver om sin resa till Ultima Thule (ungefär ”Yttersta Norden”). Han skriver där om sina betraktelser:

”När tio dagar återstod av den eviga natten, klättrar en budbärare upp på ett av de höga berg, som finns i dessa trakter, och där tänder han till slut ett bål, till tecken åt folk, som bor i dalarna nedanför, att han sett solen gå upp långt borta, och att den 40 dagar långa natten snart är över. Då tar kvinnorna i det nordliga landet fram facklor och ljus, för att smycka sig, och går klädda i vita kläder, och om midjan har de något rött, eller ett bälte av halm.”

När Sverige senare kristnades blev det katolska helgonet Lucia sammankopplad med lussandet, och ur kyrkans psalmer har många av de mest klassiska Luciasångerna vuxit fram. Idag finns det alltså anledning för så väl kristna som hedniska som sekulära svenskar att fira.

Så låt oss fira att ljuset snart kommer åter. För är det något Lucia lär oss så är det att mörkret kan vara tungt, intensivt och kännas ändlöst. Men så länge minnet av ljuset lever, så länge vördnaden av det vackra hålls vid liv, så kan ljuset komma åter.

Så tänd ljuset för att vägleda de som fortfarande famlar i mörkret. Tänd ljuset för att bryta mörkrets grepp. Tänd ljuset för folkets bländande framtid.

Glad Lucia!

Dan Eriksson

Dan Eriksson

Lämna gärna en kommentar!

2 kommentarer på “Låt Lucia komma med det svenska ljuset

  1. Jeg husker en gang Salemmanifestationen fandt sammen med lucia. På den vis kom der tusindvis af lys til den stockholmske forstad.

    Glædelig lucianat og glædelig jul hilses I fra Danmark.

  2. Denna Lucia i tv så hade de ändrat på texten. Lusse lelle blev Lusse lella. Och även ändrat på Staffan var en stalledräng. Allt har blivit så sjukt i landet. Detta är en bagatell, men de ger sig på allt. Åhlens menarde på att tomten är Turkisk, nej den är Grekisk. Men vi har vår egen tomte här i Norden. Precis som vi har vår egen Yule. https://www.youtube.com/watch?v=16iEL0hieQo

Comments are closed.

Vad är Det fria Sverige?

Vi är en intresseförening för svenskarna med över 1000 medlemmar. Tillsammans bygger och skapar vi svenska mötesplatser, nätverk och bostadsområden. Vi har tröttnat på att bara klaga, och tar vår framtid i egna händer.

Senaste nytt

Gilla oss på Facebook

Vår lanseringssändning

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev

Du kan närsomhelst säga upp nyhetsbrevet. Vi kommer aldrig dela dina uppgifter till tredje part.

X