Lucia – Nordens ljus

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på vk
Dela på telegram
Dela på whatsapp
Äntligen kommer Lucia åter till vår Nord. Vi hälsar henne välkommen och firar tillsammans en av de äldsta och mest älskade traditioner vi har.

I det gamla svenska bondesamhället var natten den 13 december årets längsta. Då vakade man natten lång eftersom olika väsen påstods leva upp. Till och med djuren kunde tala, sa man. Nu var våra förfäder mer jordnära än så, men visst fanns magin på ett annat sätt förr. Under denna tid använde vi den julianska kalendern, men sedermera bytte vi kalender och vintersolståndet hamnade den 21 december istället.

Lucia är nu vad som gäller den 13 december och det är en tradition med anor. Kopplingarna till vintersolståndet ger oss en linje långt tillbaka i historien. Själva Lucia går tillbaka till legenden om helgonet från Sicilien; Sankta Lucia. Hon föddes på 280-talet och var kristen. Det var förbjudet i romarriket och när hon tvingades gifta sig med en ickekristen ska hon ha skänkt bort hemgiften till fattiga. Hämnden från maken var grym. Han avslöjade hennes tro för myndigheterna, som lät avrätta henne. Det skedde den 13 december 304 och enligt myten stack man ett svärd i hennes mage (det röda bandet Lucia bär kommer därifrån).

Denna legend kommer sedermera att blandas med den tyska traditionen om ”Christkindlein”, då en ung flicka kläs till Jesusbarn och ljusen i håret blir glorian. I Sverige kan denna tradition spåras tillbaka till 1700-talet. Med åren sammanfogas vintersolståndet med den katolska helgonmyten och Jesusbarnet och fram träder Lucia.

I början av 1900-talet tar ”vårt” luciafirande fart på allvar. De gamla stjärngossarna, som tidigare sjungit i stugorna och i sin tur kopplas till både de tre vise männen, graalsriddarna och Sankt Stefan, fick då slå följe med Lucia istället. Luciatåget kommer sedan att växa ännu mer och när det slår igenom på bred front så kastas också pepparkaksgubbar och tomtenissar in.

Så ser historien om det svenska luciafirandet ut, en tradition med tusenåriga anor som inom sig bär vårt folks heliga tro och kärlek till ljuset. För vidare kunskapen om traditionen och fira med vördnad och glädje.

Glad Lucia önskar vi er alla.

Det fria Sverige

Det fria Sverige

Lämna gärna en kommentar!

Vad är Det fria Sverige?

Vi är en intresseförening för svenskarna med över 1000 medlemmar. Tillsammans bygger och skapar vi svenska mötesplatser, nätverk och bostadsområden. Vi har tröttnat på att bara klaga, och tar vår framtid i egna händer.

Senaste nytt

Gilla oss på Facebook

Vår lanseringssändning

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev

Du kan närsomhelst säga upp nyhetsbrevet. Vi kommer aldrig dela dina uppgifter till tredje part.

X