Mångkulturens baksida igen – när ser vi framsidan?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på vk
Dela på telegram
Dela på whatsapp
Frankrikes lag – inte ett franskt lag – vann VM medan det kroatiska laget kom, med den äran, på andra plats. Det är inte detta som vi ska uppehålla oss kring. Snarare är det reaktionerna på vardera hemmaplan som är intressanta. De är värda att dröja lite kring.

Frankrikes lag – inte ett franskt lag – vann VM medan det kroatiska laget kom, med den äran, på andra plats. Det är inte detta som vi ska uppehålla oss kring. Snarare är det reaktionerna på vardera hemmaplan som är intressanta. De är värda att dröja lite kring.

Bilderna från Kroatiens huvudstad Zagreb värmer. Hundratusentals har samlats på gatorna och under skenet från hundratals bengaler firar man lagets insats, som slutade med en andraplacering mot Frankrike. Visst, man var inte lika glad som man varit på väg mot finalen efter segrarna. Men laget är hjältar i vart fall och man är stolta över dem, deras insats och tårarna efter förlusten ersattes snart av den djupa stoltheten över landets gemensamma strävan och att man nästan nådde ända fram.

 

 

I Frankrike firade man också – många firade med glada miner och vin (kan vi misstänka). Men i Frankrike hände också något annat, något som skiljer dem från Kroatien. Segeryran förvandlades snart till våldsamma upplopp på flera platser. I Lyon var det upplopp. I Marseille var det upplopp. I Strasbourg var det upplopp. I Rouen var det upplopp. Ja, också i Paris, på Champs Élysées, var det upplopp.

Enligt nyheterna var det ”fotbollssupportrar” och ”firande ungdomar” som helt plötsligt började vandalisera, plundra och attackera polisen. Att det var en övervägande andel unga kan vi ta för givet men det finns annat som nyhetskommentatorerna inte tar med i sin analys. För frågan är väl varför det skiljer sig så mellan Frankrike och Kroatien.

 

 

Självfallet finns det fler än en orsak till varför det utbryter kravaller med vandalism och upplopp. Låt oss se på några orsaker där Kroatien och Frankrike skiljer sig åt, som utan tvekan spelar in. Först och främst. Frankrike är ett mångkulturellt samhälle medan Kroatien inte är det. Bara däri finns ett svar. Visst finns det bråkstakar och huliganer också i Kroatien; visst kan kravaller utbryta också där. Men det faktum att det är ett långt mycket mer homogent land spelar naturligtvis in.

Ju mer mångkultur, desto mer splittring och slitningar i samhället. Mångkulturen och massinvandringen spiller nämligen över till andra delar av livet, som i sin tur gör att samhällets fibrer går sönder.

Kroatien är också ett kristet land. Över 90 procent av befolkningen är kristna och religionen är en levande del av samhället och kulturen. Precis som i Polen och Ungern finns en nationell självkänsla, ett vi-tänkande, som saknar motsvarighet i Väst av i dag. En gång i tiden hade vi det också, kan tilläggas.

Och där har vi det. Kroatien är i praktiken ett traditionellt nationalistiskt land med en homogen befolkning som i allt väsentligt delar tro och tradition med varandra. Frankrike är en modern sekulär mångkulturell stadsbildning som bryts ner, fragmenteras och där framtidstro och känslan av ”vi” försvagas hela tiden.

Det ena leder till en sak, det andra till en annan. Inget mångkulturellt samhälle har någonsin överlevt under en längre period och de möter alltid ett våldsamt slut. Exakt hur illa det blir beror på när man sätter stopp. Sverige har fortfarande chansen att vända utvecklingen utan allt för stora våndor, men den tiden rinner sakta ut. Andra länder i Europa har redan passerat punkten för att det ska gå att göra det ”fredligt”.

Magnus Söderman

Magnus Söderman

Lämna gärna en kommentar!

En kommentar på “Mångkulturens baksida igen – när ser vi framsidan?

  1. Nog en riktig analys. Noterar t.ex. en tunisisk flagga på bilden från Frankrike… 👎🏻

Comments are closed.

Vad är Det fria Sverige?

Vi är en intresseförening för svenskarna med över 1000 medlemmar. Tillsammans bygger och skapar vi svenska mötesplatser, nätverk och bostadsområden. Vi har tröttnat på att bara klaga, och tar vår framtid i egna händer.

Senaste nytt

Gilla oss på Facebook

Vår lanseringssändning

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev

Du kan närsomhelst säga upp nyhetsbrevet. Vi kommer aldrig dela dina uppgifter till tredje part.

X