Nationaldagsfirande söder om Landsvägen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på vk
Dela på telegram
Dela på whatsapp
Medan föreningen höll ett större firande i Svenskarnas hus, passade fria svenskar i Skåne på att ordna ett familjärt och hoppingivande firande mer lokalt.

Vi skapar traditioner. Vi som gått med i föreningen Det fria Sverige har fått en riktigt stor energikick, och vi blir bara fler och fler som träffas. Vi ordnar vandringar, kulturella visningar och hämtar in lärdomar om tider som flytt; vi är numer från den 6 juni 2019 banbrytare med att forma nationella, högtidliga och festliga nationaldagsfiranden.

Föreningens sydligaste gren träffades söder om Landsvägen, ni vet väg 101 som går mellan Malmö och Ystad, vi träffades för att fira vår nationaldag. Vädret var ljuvligt somrigt, blommigt, solen värmde, vinden var ljummen, och så samlades vi vid flaggstången som ännu endast hade vimpeln uppe.

Barnens hjälpsamhet med att hissa vår svenska flagga bådar gott för framtiden, barnens hjälpande händer togs tacksamt emot, och så sågs flaggan vaja över nejden. Det var då vi klämde i och sjöng vår nationalsångs alla fyra verser medan våra blickar var riktade mot vår granna blågula flagga. Sedan blev det förtäring, och vad är svenskare än silltallrik och sådär lagom sotig grillad korv.

Kring bordet rådde en uppsluppen gemytlig skojfrisk stämning, några hade träffats förut men ingen kände alla, nu har vi alla fler vänner än förut. Det blev en uppskattad Sverigefrågesport: Vilken är Skånes landskapsfågel? När kom boktryckarkonsten till Sverige? Fika serverades med kaffe, lemonad, mjölk, och rulltårta med vispgrädde och jordgubbe på toppen.

Självklart ska man sjunga och vara glad när man strålar samman med så många både äldre och yngre svenskar med hjärtat klappande för fosterlandet, vi sjöng både med gitarrspel och utan. Bland annat Jag är en liten gåsapåg från Skåne, Svenne ifrån Sverige samt Visa från Molom. Spontant tog sedan far och dotter på tio ton och sjöng ”Fäderneslandet” av Ultima Thule.

Vi skiljdes åt med önskan om att träffas igen i fler sammanhang i föreningens anda, kramar utdelades innan en efter en for hem till sitt bärandes med sig minnen från några vackra vänliga timmar ute på landet hos oss.

Gör som jag och Christina, bjud in och ordna något som kan vara precis vad som helst för dina vänner i föreningen. Det är berikande i sin rätta mening.

Eva-Marie Olsson

För att se bildgalleriet måste du vara medlem i föreningen och inloggad på ditt konto. Om du inte är medlem kan du lösa medlemskap idag, och är du redan medlem kan du logga in här.

Det fria Sverige

Det fria Sverige

Lämna gärna en kommentar!

Vad är Det fria Sverige?

Vi är en intresseförening för svenskarna med över 1000 medlemmar. Tillsammans bygger och skapar vi svenska mötesplatser, nätverk och bostadsområden. Vi har tröttnat på att bara klaga, och tar vår framtid i egna händer.

Senaste nytt

Gilla oss på Facebook

Vår lanseringssändning

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev

Du kan närsomhelst säga upp nyhetsbrevet. Vi kommer aldrig dela dina uppgifter till tredje part.

X