Nedstängning av oppositionellas bankkonton en farlig utveckling (uppdaterad 30 november)

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på vk
Dela på telegram
Dela på whatsapp
Det är oerhört beklagligt att se hur banker stänger ned allt fler oppositionella föreningars, partiers och företags konton, senast i raden är Nordisk Ungdom vars konto blivit avstängt av Nordea.

Detta visar återigen på behovet av alternativa strukturer, och även om en egen bank ligger långt bort så kan det mycket väl vara ett nödvändigt steg för Det fria Sverige i framtiden. Under tiden ska vi slåss med näbbar och klor för att politisk korrekthet inte ska få avgöra vem eller vilka som har rätt till ett bankkonto.

Samtidigt som vi respekterar att banker är privata företag, så är det så att ett bankkonto i det närmaste är en förutsättning för att kunna bedriva en verksamhet idag. Allt större delar av samhället går också mot kontantlöshet, och nedstängningen av oppositionellas bankkonton är en viktig påminnelse om en av farorna med en sådan utveckling.

Vi är övertygade om att den bank som klev fram och stod upp för yttrandefriheten skulle få många nya kunder från dag ett, men tänker inte hålla andan i väntan på att så ska ske.

Uppdatering 30 november 2017

Idag berättade även tankesmedjan Motpol att de fått sitt bankkonto nedstängt av Nordea. I en artikel från redaktionen skriver man bland annat:

”Ska konservativa, invandringskritiker och andra överhuvudtaget ha rätt till bankkonton? Ska vi förvänta oss att nästa steg är brev från elbolaget där människor informeras att ”det har kommit till vår kännedom att ni använder vår produkt för verksamhet som strider mot vår värdegrund och vi kommer därför stänga av er elleverans”? Idag är Swish och bankkonton en lika central del av infrastrukturen som el och vägar, och när en laglydig och respektabel verksamhet som Motpol utan grund anklagas för att vara ”omoralisk” är det oroväckande. Det är ett angrepp på demokratin och det fria samhället när banker på detta vis gör sig till godtyckliga åsiktspoliser.”

Motpol meddelar också att man tänker överklaga, och Det fria Sverige kommer fortsätta följa fallen med stort intresse.

Patrik Forsén, tidigare ordförande för Nordisk Ungdom, kommenterar:

Det fria Sverige

Det fria Sverige

Lämna gärna en kommentar!

En kommentar på “Nedstängning av oppositionellas bankkonton en farlig utveckling (uppdaterad 30 november)

Comments are closed.

Vad är Det fria Sverige?

Vi är en intresseförening för svenskarna med över 1000 medlemmar. Tillsammans bygger och skapar vi svenska mötesplatser, nätverk och bostadsområden. Vi har tröttnat på att bara klaga, och tar vår framtid i egna händer.

Senaste nytt

Gilla oss på Facebook

Vår lanseringssändning

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev

Du kan närsomhelst säga upp nyhetsbrevet. Vi kommer aldrig dela dina uppgifter till tredje part.

X