Om kommunen sviker Älgarås så kommer DFS finnas där

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på vk
Dela på telegram
Dela på whatsapp
När Töreboda kommun internt diskuterade att stänga biblioteket i Älgarås agerade Det fria Sverige omgående och erbjöd hjälp. Det blev kalla handen. Nu är det upp till bevis för Töreboda kommun.

Det var i december förra året som Det fria Sverige fick veta att politikerna i Töreboda kommun internt förde samtal om bibliotekens framtida vara eller icke vara i kommunen. Eftersom att det är bäst att vara ute i god tid erbjöd föreningen sin hjälp, om politikerna kom fram till att filialen i Älgarås (där också Svenskarnas hus finns) måste läggas ned.

Snabbt agerande

Så fort informationen kom till föreningens kännedom gjordes en inventering av våra resurser samt en plan för hur vi skulle kunna driva biblioteket om kommunen svek Älgaråsborna. Vi såg att resurserna fanns samt att vi skulle kunna erbjuda en bättre service än den som kommunen i dagsläget erbjuder.

Så fort detta var klarlagt från vår sida skrev styrelseledamoten Magnus Söderman ett brev till Töreboda kommun med erbjudande om att överta verksamheten i händelse av nedläggning samt en inbjudan till vidare samtal.

Sedan hörde vi inget mer.

Svaret kom via lokaltidningen

Svaret från kommunen förmedlades till föreningen genom en artikel i Mariestadstidningen. Någon direkt kommunikation med Det fria Sverige har inte förekommit från kommunens håll.

Svaret som lokaltidningen förmedlade var ett tydligt ”nej”. Kommunens representanter hävdar att man inte övervägt att stänga biblioteket i Älgarås. Detta stämmer inte. Att ett sådant samtal förts internt vet vi. Alldeles oavsett så ska vi nu hålla kommunen trogna sina ord, vilket betyder att biblioteket blir kvar.

DFS är alltid redo

Det var självklart för föreningen, efter att vi såg att resurserna fanns, att ställa sig till lokalsamhällets förfogande. Att agera lokalt är ett grundfundament för Det fria Sverige. I detta fall kanske erbjudandet om vår hjälp räckte för att ängsliga kommunpolitiker skulle kunna skaka fram resurser att hålla biblioteket vid liv. Gott så.

Föreningen kommer naturligtvis att följa upp detta och vårt erbjudande står kvar. Magnus Söderman uttalade följande till Svegot angående detta:

– Mitt budskap till Töreboda kommun är att om de överväger att på något sätt försämra samhällsservicen, den lilla som finns kvar i Älgarås, så är vi beredda att göra en insats. De är alltid välkomna att höra av sig. Vi följer noggrant vad som händer i kommunen och de beslut politikerna fattar.

Biblioteket i Svenskarnas hus

I Svenskarnas hus i Älgarås finns redan ett bibliotek som hela tiden växer. Det må i dagsläget vara litet till omfång (13 bokhyllor), men desto större till innehållet. Av olika skäl kan vi för tillfället inte erbjuda utlåning av böcker, däremot är det fritt fram att komma förbi, sätta sig ner och låta sig inspireras.

Inte bara Älgarås

För att kunna agera effektivt lokalt krävs det lokal förankring. Därför är det av största vikt att kommunföreningar för DFS etableras över landet. Det är upp till varje enskild medlem i föreningen att stärka vår närvaro lokalt och undersöka möjligheten att starta en kommunförening.

Det väntar tuffa tider för svenskarna. Att då samla sig och fokusera kraften kommer vara nödvändigt. Om du är inte medlem i Det fria Sverige ännu så är det ditt första steg. Vem har du på din sida när stat och kommun sviker?

Vi är svenskarnas intresseförening

Det fria Sverige organiserar svenskar och ger det svenska folket en röst i ett samhälle där politiker och etablissemang försöker göra oss till andra klassens medborgare. Vi bygger våra egna samlingsplatser, bostadsområden och alternativa strukturer.
Bli en del av oss och var med och forma en svensk framtid.
Det fria Sverige

Det fria Sverige

Lämna gärna en kommentar!

Vad är Det fria Sverige?

Vi är en intresseförening för svenskarna med över 1000 medlemmar. Tillsammans bygger och skapar vi svenska mötesplatser, nätverk och bostadsområden. Vi har tröttnat på att bara klaga, och tar vår framtid i egna händer.

Senaste nytt

Gilla oss på Facebook

Vår lanseringssändning

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev

Du kan närsomhelst säga upp nyhetsbrevet. Vi kommer aldrig dela dina uppgifter till tredje part.

X