Svenskheten är inte en politisk förhandlingsvara

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på vk
Dela på telegram
Dela på whatsapp
Dan Eriksson, ordförande för svenskarnas intresseförening Det fria Sverige, kommenterar de senaste dagarnas debatt om svenskhet.

Dan Eriksson, ordförande för svenskarnas intresseförening Det fria Sverige, kommenterar de senaste dagarnas debatt om svenskhet. Uttalandet finns också att ladda ned som utskriftsvänlig PDF.

De senaste dagarna har debatten om svenskhet återigen rasat på politiskt korrekta ledar- och kultursidor efter att andre vice talmannen Björn Söder konstaterat att judar och samer inte är svenskar. Detta borde vara helt okontroversiellt egentligen, med tanke på att Sverige gått från en assimilationspolitik (alla som bodde i Sverige skulle försöka uppgå i svenskheten) till en integrationspolitik (alla som bodde i Sverige skulle kunna behålla sina främmande identiteter och odla dem i Sverige). Detta beslut, som la grunden för att Sverige skulle bli en mångkultur, kan vi läsa om i proposition 1975:26:

”Invandrar- och minoritetspolitiken bör präglas av en strävan att skapa jämlikhet mellan invandrare och svenskar. Invandrarna och minoriteterna bör ges möjlighet att välja i vilken mån de vill gå upp i en svensk kulturell identitet eller bibehålla och utveckla den ursprungliga identiteten.”

För även om regeringarna Palme var en katastrof för Sverige rent politiskt, var de åtminstone medvetna om att det fanns något svenskt och att de som kom hit från andra länder inte var svenskar.

Man skulle kunna tro att det evinnerliga tjatet om Sverige som en ”mångkultur” också skulle göra att man förstod att vi som bor i Sverige tillhör olika kulturer, som i sin tur springer ur olika folk, vilket också gör det tydligt att inte alla är svenskar som bor i Sverige.

Ännu ett politiskt beslut som belyser att alla i Sverige inte är svenskar klubbades igenom 1999, och kan läsas om i 1999:200:KU6: ”Erkännande av nationella minoriteter i Sverige”. I själva definitionen av att några tillhör en nationell minoritet ingår så klart också att dessa inte ingår i majoriteten, som i Sverige än så länge är svenskar.

Centerpartiet var förresten för att ge fem folkgrupper officiell minoritetsstatus i Sverige 1999. I debatten sa Åsa Torstensson (c) bland annat:

”Centerpartiet hälsar regeringens proposition om nationella minoriteter med stor tillfredsställelse. Dess innehåll står i väsentliga delar i överensstämmelse med det agerande som företrädare för Centerpartiet presenterat tidigare.”

Det är alltså samma centerparti vars ledare Annie Lööf nu hävdar att samer och judar (två av de fem nationella minoriteter som erkändes 1999) visst är svenskar. Det hela skulle kunna skyllas på någon typ av begreppsförvirring, där man blandar ihop medborgarskapet med etniciteten, men under detta lurar något betydligt mörkare.

Svenskheten har under lång tid varit under angrepp från politiker och proffstyckare. Låt mig ta fyra exempel från olika delar av det offentliga samtalet:

 • Miljöpartisten Ylva G Karlsson påstod i Sörmlands landsting att ”det svenska kulturarvet, skulle jag vilja påstå, det finns inte. Det finns ingenting som skulle kunna kallas det svenska kulturarvet.”
 • Ingrid Lomfors, överintendent på den statliga myndigheten Forum för levande historia, påstod i en föreläsning att ”det finns ingen inhemsk svensk kultur”.
 • Kriminologen Jerzy Sarnecki, som nyligen mottog medalj av konungen, hävdar i Dagens Nyheter att det ”inte finns något svenskt utseende”.
 • Dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt påstod 2006 att ”Ursvenskt är bara barbariet. Resten av utvecklingen har kommit utifrån.”

Det hela blir mycket besynnerligt. Politiker och proffstyckare hävdar att det inte finns något svenskt, samtidigt så är alla som bor i Sverige svenskar. Det finns inget svenskt folk utöver de som innehar svenskt medborgarskap, men vi har lagar mot etnisk diskriminering och polisen har arbetsannonser där man vill rekrytera nya poliser som ”har annan etnisk och kulturell bakgrund än svensk”. Det är ju besynnerligt, eftersom man måste vara svensk medborgare för att bli polis – vilket i Annie Lööfs och gaphalsarna på ledar- och kultursidor de senaste dagarnas värld betyder att alla som har rätt att söka till yrket också tillhör det svenska folket.

Det är som att det finns massor av folk och etniciteter i Sverige, som alla är svenskar genom sitt medborgarskap, men det finns inget svenskt folk; ingen svensk etnicitet eller kultur. Det folk som bott och byggt i landet i tusentals år, visserligen under olika statsformer och med förändrade gränser, inte är något folk. De råkade bara finnas i landet när massinvandringen av främmande folk började. Det är som att i Sverige i dag finns inget svenskt, men det finns folk som är ”något annat än svenskt”.

För om vi går tillbaka till ursprunget i diskussionen, Björn Söders uttalanden, så är det ju aldrig så att han påstått att judar och samer inte kan vara svenska medborgare, att de inte ska omfattas av samma rättigheter och skyldigheter som andra folk som bor i Sverige. Däremot menar han, mycket riktigt, att de tillhör främmande minoritetsfolk i Sverige och inte är svenskar.

Vårt politiska och mediala etablissemang genomsyras av svenskfientlighet, och även om det inte nödvändigtvis springer ur en medveten ondska utan snarare en typ av historielöshet och okunskap, så är dess konsekvenser fortsatt katastrofala för det svenska folket. Kommande generationer svenskar förnekas sin etniska och kulturella identitet, de berövas sitt historiska sammanhang och riskerar därmed att leva ett liv i rotlöshet.

För Det fria Sverige är svenskheten inte en politisk förhandlingsvara. Den är inget som ”delas ut” till utlänningar eller som ska tillåtas spottas på och förnedras i vårt eget land. Svenskheten är vår naturliga, grundläggande identitet och det kitt som håller våra samhällen samman. Den springer ur vår gemensamma historia, men också vårt folks gemensamma framtid och öde. Den är resultatet av hundratals generationers blod, svett och tårar i formandet av en bättre framtid för kommande generationer. Vi må vara de ensliga gårdarnas folk, men det betyder inte att vi är utan historiskt sammanhang.

Det fria Sverige är en intresseförening för det svenska folket, men vi ämnar också vara så väl folkbildande som nyskapande för att hjälpa svenskarna att återerövra den identitet som etablissemanget försöker ta ifrån dem.

Bilden ovanför är ett utsnitt från Killian Zolls ”Midsommardans i Rättvik”. Nytryck av den som poster eller kanvas går att beställa från Tidningen Svegots butik.

Dan Eriksson

Dan Eriksson

Lämna gärna en kommentar!

3 kommentarer på “Svenskheten är inte en politisk förhandlingsvara

 1. Så sant att de egentligen aldrig borde behöva uttryckas i skrift men i dagens Sverige råder bland många politiker och deras sympatisörer en närmast total begreppsförvirring!
  Tack för ett sanningens ord!

 2. Bakom dagens politiska dynamik är det inte okunnighet , men medveten ondska! Om man nu man axepterar att det existerar begrepp som ont och gott, har väl begreppet ”etnisk rensning” aldrig någonsin stått för något godt! Det är vad svenskar och andra europeiska folk utsättes för i våra dagar.
  Stalin, Ottomanerna,Hitler och Pål Pott hadde apploderat och berömmet med ”tänk vad ni är effektiva utan blodspillan”!

 3. Ett inlägg jag såg på ledarsidorna.se Minns inte avataren. Det är horribelt och visar vad Liberalerna är kapabla till.

  ”FÖRETRÄDARE FÖR LIBERALERNA, FÖRE DETTA FOLKPARTIET, ANVÄNDER METODEN ATT ”LÄCKA” FAKE-NEWS TILL MEDIA.
  Folkpartiet har en historia bakom sig, i att vilja avskaffa Sverige som en oberoende nation.
  Birgitta Ohlsson, före detta ordförande för Liberala Ungdomsförbundet, har förts på tal som efterträdare till Jan Björklund.

  Detta skrev hon i Expressen 2001-06-06.
  ”AVSKAFFA SVERIGE.
  Blågula fanor, rojalistiskt fjäskeri och fosterländsk glädjeyra. I dag på den svenska nationaldagen förväntas vi som goda medborgare att uppmärksamma vår nation.
  De mest entusiastiska vallfärdar till hembygdsgårdar, sjunger nationalsången och firar som om det vore en nära släkting som fyllde 50. Men vad firas egentligen? Demokrati och öppenhet som präglar denna del av världen? …”

  Efter att artikel blev känd i bredare kretsar försvann plötsligt källan och damen ifråga.
  Men texten lever sitt eget liv.
  http://bojkottaaftonbladet.wordpress.com/…/birgitta…/”

Comments are closed.

Vad är Det fria Sverige?

Vi är en intresseförening för svenskarna med över 1000 medlemmar. Tillsammans bygger och skapar vi svenska mötesplatser, nätverk och bostadsområden. Vi har tröttnat på att bara klaga, och tar vår framtid i egna händer.

Senaste nytt

Gilla oss på Facebook

Vår lanseringssändning

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev

Du kan närsomhelst säga upp nyhetsbrevet. Vi kommer aldrig dela dina uppgifter till tredje part.

X