Vi siktar på en egen bokmässa

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på vk
Dela på telegram
Dela på whatsapp
A VPN is an essential component of IT security, whether you’re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN

När bokmässan i Göteborg slår upp portarna nästa år så kommer inte tidskriften Nya tider och deras bokförlag att finnas med, det har Bokmässan nu bestämt. Allt återgår således till det vanliga och bara den litteratur och kultur som åsiktskorridoren godkänt kommer finnas tillgänglig. Efter en tid av litet frisk luft kommer den unkna instängdheten snart ta över igen.

Enligt Bokmässan är den primära orsaken till att man nu kommer neka Nya tider att ställa ut det faktum att de fått för mycket uppmärksamhet. I pressmeddelandet skriver Bokmässan:

”Besökarna var överlag nöjda med sin mässupplevelse, men alltför mycket uppmärksamhet kom att ägnas åt en enda fråga: den om en enskild utställares deltagande på mässan. Det har blivit en symbolfråga som inneburit att Bokmässans innehåll hamnat i skymundan, att organisationen inte har kunnat ägna sig åt sitt uppdrag och att mässan inte kan utvecklas.”

Till bokmässans fördel skall sägas att de under två år faktiskt stått på sig trots bojkott, hot och smutskastning från extremister och låtit Nya tider ställa ut. Antagligen orkar man inte mer och det är nog i detta vi finner orsaken till beslutet, snarare än en ideologisk utgångspunkt. I och med att Nya tider stängs ut kommer Bokmässan lämnas i fred och allt återgår till hur det var. Att vänsterns utställare också nästa år kan ha byst på massmördaren Lenin i sin monter, kommer ju ingen i gammelmedia bråka om.

[clickToTweet tweet=”Bokmässan säger nej till Nya tider, men var säker på att bysten på Lenin hos vänstern blir kvar!” quote=”Bokmässan säger nej till Nya tider, men var säker på att bysten på Lenin hos vänstern blir kvar!”]

Bokmässan får lugn och ro och slipper ta ställning i svåra frågor om yttrandefrihet. Att ge upp och vika ned sig är ju alltid enklast, om man kan leva med skamkänslan som borde åtfölja principlösheten, vill säga. I grund och botten är det dock så att Bokmässan är ett privat företag och de har rätten att själva välja utställare, något myndighetsansvar har de inte och när väl den nationella idén fått medvind ordentligt så kommer de att välja annorlunda, det visar oss historien.

Det allra bästa hade naturligtvis varit om Bokmässan tagit sitt ansvar som arrangör och låta alla olika sidor komma till tals i montrarna. Det hade naturligtvis varit bäst om pöbeln som kräver bojkott av alla som inte håller med dem, hade haft förtroende för sina egna idéer och låtit dem möta andras åsikter och uppfattningar. Men det som vore bäst är inte nödvändigtvis det som sker.

Näst bäst är att vi helt enkelt arrangerar en egen bokmässa där förlag och fria medier kan presentera sig och olika författare kan träffa sina läsare, läsa ur sina böcker och ha intressanta samtal på scen. Varför är det ”näst bäst”? Jo, för på bokmässan i Göteborg träffas man över konfliktlinjerna och besökarna kan väga åsikter mot varandra samt, helt enkelt, för det stora besökarantalets skull. Nationalismen har aldrig varit rädd för att möta politiska motståndare i debatt och diskussion, det är de andra som tvekar om deras budskap verkligen går hem om de blir motsagda, alltså ropar de om bojkott.

Nationalismen har aldrig varit rädd för att möta politiska motståndare i debatt och diskussion, det är de andra som tvekar.

Således får vi helt enkelt ordna det själva, en alternativ bokmässa. Men vart? Efter Bokmässans beslut har flera på sociala medier uttryckt att vi borde ha alternativ bokmässa men det faller varje gång på insikten om svårigheten för fria medier och vänner av yttrande-, tryck-, och föreningsfrihet att boka och behålla lokaler för arrangemang.

Lösningen står dock för dörren; eller väntande i farstun till och med. Lösningen är Svenskarnas hus som föreningen Det fria Sverige avser att etablera inom ett år. Först ett hus, sedan flera på olika platser i vårt land. Där kan vi ha våra egna bokmässor och mycket mer därtill. Behovet av våra egna platser är skriande så gör vad du kan för att hjälpa till.

Läs mer om Svenskarnas hus här och hjälp till på det sätt du kan.

 

Det fria Sverige

Det fria Sverige

Lämna gärna en kommentar!

Vad är Det fria Sverige?

Vi är en intresseförening för svenskarna med över 1000 medlemmar. Tillsammans bygger och skapar vi svenska mötesplatser, nätverk och bostadsområden. Vi har tröttnat på att bara klaga, och tar vår framtid i egna händer.

Senaste nytt

Gilla oss på Facebook

Vår lanseringssändning

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev

Du kan närsomhelst säga upp nyhetsbrevet. Vi kommer aldrig dela dina uppgifter till tredje part.

X